מרגו סטרומזה-אוזן (טור קבוע) | למראית ה- Déjà-vu
מרצה לאמנות באוניברסיטה הפתוחה ובמכללת אחווה. עוסקת במחקריה באמנות הרנסנס, בימי הביניים המאוחרים, בלימודי נשים ובאיורי תפילות. נשואה ואם לשלושה ילדים. מתגוררת ביישוב קציר. בשנים האחרונות מנהלת בין יתר עיסוקיה בלוג בנושא אמנות על היבטיה השונים: http://drmargoart.bloger.co.il
מסכת הציפור: פורים בצל הקורונה

תחריט נחושת צבעוני, ד"ר שנאבל, רופא מגפת הדבר באמצע המאה ה- 17 ברומא
התחריט מתאר רופא בלבוש ומסכה מיוחדים מחוץ לחומות עיר. רופאים כאלה נשכרו על-ידי הערים בהם התפרצה מגפת הדבר השחור, ומכיוון שהעיר שלמה את שכרם, הרופאים טיפלו בעניים כבעשירים. לעיתים לא היו אנשים אלה בעלי הכשרה רפואית, ואם היו רופאים לא היו בעלי שם, והטיפול בחולי הדבר, שאיש לא רצה לטפל בהם, הייתה דרכם היחידה לשרוד או להתבסס כבעל מקצוע אם שרדת.
המסכות שחבשו אותם רופאים, בעלות מקור של ציפור, הכילו תערובת עשבים ריחניים דוגמת מנטה, ורד, ציפורן, לאודנום ועוד, להקלת הנשימה בקרבת החולים, והבגד שלבשו – גלימה קלה מצופה בשעווה - עוצב במיוחד לצורך הטיפול בחולי דבר על-ידי הרופא האישי של לואי ה- 13, שארל לה רום ב- 1630.
ההתפרצות הידועה ביותר של הדבר השחור אירעה באמצע המאה ה- 14. החיידק חדר לאירופה דרך אוניית סוחר איטלקית שהגיעה מהמזרח ועגנה בג'נובה. לא ניתן היה לעצור את התפשטות המחלה, למרות סגרים שהטילו ערים על תושביהם, כדוגמת הסגר שהוטל על פירנצה וששימש תפאורה לספרו של ג'ובאני בוקאצ'יו דקמרון.