ד"ר רתם לוז| מסע בחו"ל על כנפי המוסיקה
פסנתרנית, מלחינה ומוסיקולוגית. בעלת תואר שלישי מהאוניברסיטה העברית. מרצה במכללה האקדמית צפת משנת 2009. המחקר שלה משלב ניסויים בקוגניציה וראיונות עם המלחינים. רתם הפיקה מספר אלבומים מיצירותיה ויצירות אביה, המלחין יחזקאל בראון, וחיברה גם ספר עליו ביחד עם פרופ' יהואש הירשברג. הספר יצא לאור בשנת 2016.
מסע בחו"ל על כנפי המוסיקה
נראה שלא נוכל לצאת מהארץ בתקופה הקרובה. טור זה מיועד לאלה שעדיין לא אמרו נואש וחולמים על טיולים ומסעות בארצות העולם. גם אם נוכל רק לייחל לרגע שבו תדרך כף רגלינו בשדה התעופה, אני מקווה שהדים וצלילים מארצות העולם יוכלו לשמור על האש הבוערת בנו להרפתקאות במרחקים. החלטתי לשם כך לחפש מוסיקה מארצות העולם החביבות עלי. תכינו את האוזניות, תנערו מהן את האבק ותיהנו מסיור הרפתקני בלי לזוז מהכורסא.
יוצאים לדרך
ישראל
המלחין יחזקאל בראון (אבא שלי) כתב את המוסיקה לשיר "וימלט קין" של יעקב שבתאי בשנת 1963. השיר נכתב לשלושה קולות גברים והפך להיות אחד משירי המקהלה המפורסמים והאהובים ביותר של המלחין. שלישיית גשר הירקון – בני אמדורסקי, אריק איינשטיין ויהורם גאון, הקליטה את השיר באלבום בשם "אהבה ראשונה" שיצא בשנת 1965.
כך נימלט גם אנחנו ונטוס לארצות שכנות. לפני זמן רב, לנתי בשדה התעופה של קהיר למשך לילה אחד בדרכי לבנגקוק. אין הרבה מה לספר מהביקור הקצר ההוא, חוץ מחתולים חמודים שהסתובבו בשדה התעופה, והיחס הנעים וההומור של האנשים. בעצם, הייתי גם בספארי צלילה בסיני, שהיה הרפתקני ומלא חוויות. הביקור בירדן הסתכם ביום צלילות בעקבה ובביקור נפלא בפטרה, העיר הנבטית המדהימה. הגעגועים לארצות השכנות מציפים את ליבי, למראות, לריחות, לאנשים ולצלילים.
המזרח התיכון
הקלטה נפלאה של האמן הנפלא סימון שאהין, שגדל בתרשיחא ולמד אצל יחזקאל בראון באקדמיה למוסיקה בתל אביב. זכיתי לפגוש את סימון שאהין בהיותי ילדה, וכבר אז התאהבתי במוסיקה המקסימה והמיוחדת.
תורכיה
מהמזרח התיכון טבעי להמריא לתורכיה, ארץ שביקרתי בה כמה וכמה פעמים. כשמגיעים לאיסטנבול ונכנסים לחנויות המוסיקה הרבות, אי אפשר שלא להתלהב. טיול נפלא לטרבזון, על הגבול בין תורכיה לגאורגיה, וחזרה לאיסטנבול לאורך חופי הים השחור, שכנעו אותי סופית, שאין כמו תורכיה למוסיקה, אוכל והכנסת אורחים. הגעתי לתורכיה גם בימי שלטונו של ארדואן, ולשמחתי, האנשים עצמם לא משתנים כנראה. כחובבת חתולים שרופה, אי אפשר שלא לאהוב את יחסם החם של התורכים לחיות הפרוותיות. בביקור האחרון באנטליה, נהניתי לעבור פעם אחר פעם בפארק החתולים עם בתים ומתקנים מיוחדים למייללים החביבים.
המוסיקה שאני רוצה שתשמעו כאן, אינה בהכרח תורכית. השיר הוא כל כך יפה ופופולרי, שגם הארמנים, האזרים והפרסים מתקוטטים על זכות הראשונים. השיר נקרא "סרי גלין" – "הכלה זהובת השיער". ויש לו ביצועים רבים כחול אשר על שפת הים (כמעט).
בחרתי ביצוע מיוחד למקהלה נורווגית, שמעצים את העצב שבשיר הנפלא הזה ומרגש עד דמעות.
מתורכיה ובעצם מאזרביג'אן, גאורגיה וארצות רבות הוד קרובות רחוקות, נמריא על כנפי הציפורים (כי זה מה שנשאר) לספרד. מדוע לספרד? כי היא אחת הארצות החביבות עלי ביותר. בדקה התשעים לפני פרוץ הקורונה, הצלחתי לנסוע לביקור קצר במדריד. נראה שהזיכרונות מטיול זה ימשיכו לחמם את ליבי זמן רב.
ספרד
החלטתי להביא ביצוע של היצירה המפורסמת של המלחין הספרדי איזק אלבניז אסטוריאס בנבל בנגינת ולריה קורבטובה.
מספרד קשה להיפרד. יכולתי להפנות אתכם לביצועי הפלמנקו הבלתי נשכחים של הגיטריסט האמן פקו דה לוסיה, שהתמזל מזלי לשמוע בקונצרט חי. בעצם, ספרד היא עולם ומלואו של מוסיקה נפלאה, עוד מימיו של דומניקו סקרלטי האיטלקי, שהיה מוסיקאי החצר במדריד במאה השמונה עשרה. תדמיינו לכם את סקרלטי מנגן את הסונטות שלו לצ'מבלו בארמון המרהיב בתמונה. צלילים אלה חוצים מאות של שנים ואפשר לדמיין אותם גם בעיתות בהן השמיים סגורים ומסוגרים לציפורי הענק המכאניות.
טבעי שמספרד אטוס ישירות לארגנטינה כדי להאזין למוסיקה הנפלאה של אסטור פיאצולה.
ארגנטינה
אסטור פיאצולה נולד בארגנטינה להורים ממוצא איטלקי. אכן כל הדרכים מובילות לרומא (או לפחות לאיטליה) כשמדובר על סקרלטי ועל פיאצולה. המוסיקה והנגינה שלו אינן זקוקות לפרסום מיוחד. כך גם היצירה הנפלאה – ליברטנגו.
מוסיקה שפורטת על כל הנימים האפשריים בחושניות, צבעוניות וחן אינסופי.
וביצוע מעודן ויפהפה של התזמורת הפילהרמונית בברלין עם סולנים. לחובבי הנגינה בפסנתר מצורפים תווים.
אמריקה
ומארגנטינה בטיסה ישירה לצפון אמריקה, שם אני מזמינה אתכם למסע מיוחד לאחת מהיצירות היפות ביותר: "התרועה לאדם הפשוט" שחיבר המלחין האמריקאי היהודי ארון קופלנד בשנת 1942 בעיצומה של מלחמת העולם השנייה. השילוב בין כלי הנשיפה ממתכת והטימפאני (תופי הדוד) מדהים אותי כל פעם מחדש. המבוגרים בינינו זוכרים את הגרסה האלקטרונית ליצירה כאות הפתיחה של "מבט".
אסטוניה
זהו טיולינו הראשון על כנפי המוסיקה, ויתכן שאחריו יבואו טיולים נוספים לארצות העולם. מאמריקה הגדולה החלטתי לטוס במרחבי השמיים עד לעיר טאלין שבאסטוניה, שם נולד אחד המלחינים האהובים עלי ביותר – הלוא הוא ארוו פרט. ארוו פרט עבר מסעות בעצמו כדי להיחלץ מחוסר האהדה של השלטון הסובייטי למוסיקה שלו. בתחילת שנות השמונים עמד לפני עליה לארץ עם אשתו היהודייה. ביחד עם נציג הסוכנות היהודית הגיע לתחנת הרכבת בטאלין גם נציג חברת התווים "יוניברסל" ומשך את הזוג ושני ילדיו לוינה.
היצירה שבחרתי בה נקראת "להמנון לזכרו של בנג'מין בריטן", שהיה מלחין אנגלי.
היצירה של פרט כתובה בסגנון המינימליסטי ה'פעמוני' ששובה לב גם ביצירות יותר מפורסמות שלו כמו 'פרטרס' ו'מראה בתוך מראה'.
ומשם ליעד האחרון במסע המוסיקלי – לאיסלנד והיוצרת המדהימה והייחודית – ביורק.
איסלנד
מוסיקה נפלאה "אגם שחור" של האמנית האיסלנדית הגדולה ביורק חותמת את המסע שלנו. התגלמות הפיוט והרגש אם אתם שואלים לדעתי.
שלכם כתמיד, רתם.