top of page

ד"ר רתם לוז| המלצות להאזנה - יצירות אופטימיות

פסנתרנית, מלחינה ומוסיקולוגית. בעלת תואר שלישי מהאוניברסיטה העברית. מרצה במכללה האקדמית צפת משנת 2009. המחקר שלה משלב ניסויים בקוגניציה וראיונות עם המלחינים. רתם הפיקה מספר אלבומים מיצירותיה ויצירות אביה, המלחין יחזקאל בראון, וחיברה גם ספר עליו ביחד עם פרופ' יהואש הירשברג. הספר יצא לאור בשנת 2016.


המלצות להאזנה - יצירות אופטימיות


קוראים וקוראות יקרים!


ישנה דעה רווחת לגבי אופיה המלנכולי של המוסיקה האמנותית המערבית. מיתוס ה"אמן הסובל" זוכה אמנם לחיזוק ביצירות רבות, אך לעומת זאת ישנם גם רגעים רבים של שמחה, החל בקונצ'רטים שונים של ויואלדי, וסוויטות ריקודים של מלחינים מתקופת הבארוק, וכלה ביצירות משעשעות מהמאה העשרים, למשל "השור על הגג" של דריוס מיו.


בעיני, אחד המלחינים האופטימיים ביותר הוא יוזף היידן. המוסיקה של היידן תמיד מצליחה לעודד אותי בהפתעות הקטנות ובהומור הדק. אני משמיעה את אחת הסימפוניות שלו כרקע לעבודות ניקיון וסדר, שאינן נמצאות במקום גבוה במדד השמחה האישי שלי... גיליתי שיש בכוחה של המוסיקה של היידן להפעיל אותי לעמלנות יתירה.


בימים טרופים אלה של חשש מפני הווירוס בעל הכתר, החלטתי לשתף אתכם בכמה המלצות להאזנה. אני מקווה שתאזינו ליצירות אלה ותחפשו פסי קול אחרים גם מהקלאסיקות של הג'אז והרוק ובסגנונות שאהובים עליכם, על מנת שישובבו את נפשותיכם וישמרו עליכם מכל רע. שהרי ידוע שבכוח המוסיקה לחזק את הנפש ולרפא (ראו את הפרק על דוד שמנגן בפני שאול המלך). ואם המוסיקה של דוד הדהדה בכוחה המרפא בשאול בעל הכתר, נקווה שהמוסיקה שאמליץ לכם תרחיק את הווירוס העקשן שמתהדר בכתר וגורם לנו צרות.


הוספתי ציור צבעוני של דוד המנגן לפני שאול, שמופץ חינם כתוספת לסיפורי התנ"ך, מתוך אמונה שלמה בכוחם של צבעים וצורות לשמח ולעודד.

ועכשיו לעיקר:

המלצה ראשונה – "האביב" של אנטוניו ויואלדי


קוראים וקוראות יקרים, בצלילי היצירה תוכלו לשמוע את רחש החיים שמתעוררים באביב, את הציפורים המצייצות ואת הפלגים הזורמים של מי השלגים. מוסיקה זו מתארת בצלילים תמונות ודימויים של טבע איטלקי, ששונות בתכלית מהתמונות הקשות של הימים האחרונים. כפי שראינו, "שירת המרפסות" של האיטלקים מרוממת ומעודדת, וכולי תקווה ששירתו המקסימה של בן ארצם, הכומר בעל השיער האדום (שמתחבר אצלי לדוד המלך), ישרתו את מטרתי לשמח את ליבכם.


המלצה שניה – ריקוד הג'יג מתוך הסוויטה לתזמורת מס' 3 מאת יוהן סבסטיאן באך



פרק זה הוא יותר חגיגי מאשר שמח לדעתי, אבל בהחלט מרומם את מצב הרוח. אני מוסיפה להמלצה זו גם את הפרק הראשון מתוך הקונצ'רטו הברנדנבורגי החמישי של באך. בעיני, הקונצ'רטו הנפלא הזה הוא אחת היצירות היפות ביותר שנכתבו אי פעם.


המלצה שלישית – הפרק השני מתוך "סימפונית ההפתעה" אופוס 94 של יוזף היידן



פרק משעשע זה ניחן בהומור דק. הפתעות של חזק וחלש, הרמוניה לא צפויה, ומנגינה שבנויה על אקורד אחד פשוט. בנוסף, יש במוסיקה הזו גם דרמה, עניין ושאר רוח למכביר. אז תיהנו ותשכחו מהדאגות.


המלצה רביעית – קונצ'רטו ומכונת כתיבה ותזמורת מאת לירוי אנדרסון



קונצ'רטו נפלא זה היווה את הפתיח לאחת מתוכניות הרדיו של "קול ישראל" לפני עידנים. יצירה משעשעת זו חוברה בשנת 1950 ומצליחה לשמח אותי. לקהל הצעיר שבינינו, מכונת הכתיבה וצליליה ליוו אותנו עד להמצאת המחשב האישי ומעבד התמלילים. למי שלא ראה מימיו מכונת כתיבה, זו ההזדמנות (בנגינת הסולן אלפרדו אנאיה).

אתם מוזמנים לשמוע ולצפות בביצוע מלא ההתלהבות שזכה כבר ליותר מ- 8 מיליון צפיות ביו טיוב.


המלצה רביעית – "קניתי לי כרטיס" לפי הקאנון לילדים "מעבר לגדר" של יחזקאל בראון



הסטודנטים שמשתתפים ב"סדנה לנגינה וזמרה מערבית" במכללה האקדמית צפת מכירים היטב את הקנון המשעשע לשלושה קולות "מעבר לגדר" של יחזקאל בראון למילים של שמואל נבון.

המילים המקוריות הן:

"מעבר לגדר

בלול שבחצר

יושבה לה תרנגולת – בת כרבולת

ומטילה ביצה."


הקנון הנחמד והמשעשע זוכה כאן לחיים חדשים.

אז ברכות לחיים טובים והרבה בריאות,


ד"ר רתם לוז


96 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page