top of page

ד"ר רתם לוז| בריג'רטון - פס הקול של הסדרה

פסנתרנית, מלחינה ומוסיקולוגית. בעלת תואר שלישי מהאוניברסיטה העברית. מרצה במכללה האקדמית צפת משנת 2009. המחקר שלה משלב ניסויים בקוגניציה וראיונות עם המלחינים. רתם הפיקה מספר אלבומים מיצירותיה ויצירות אביה, המלחין יחזקאל בראון, וחיברה גם ספר עליו ביחד עם פרופ' יהואש הירשברג. הספר יצא לאור בשנת 2016.





בריג'רטון - פס הקול של הסדרה






"קוראים יקרים" - במילים אלה פותחת מיס מיסלדאון המסתורית את העלונים שלה, בהם היא מספרת את הרכילות האחרונה על החברה הגבוהה של לונדון בשלהי התקופה הקלאסית. השנה היא 1813 ופס הקול המרתק המלווה את טכס בחירת "היהלום של העונה" על ידי המלכה שרלוט והנשפים והאירועים הרבים בעיר ובכפר, צד את התעניינותי.


לפיכך, "קוראים יקרים", פתחתי את אפליקציית ספוטיפיי והאזנתי לרשימת ההאזנה של הסדרה התקופתית המקסימה.

חלק גדול מהקטעים חובר במיוחד לסדרה. הם טונאליים, קצביים ומבוצעים על ידי הרכבים קלאסיים. למי שאינו מכיר את מגוון הסגנונות של התקופה הקלאסית, יתקשה להבחין בהבדלים בין הקטעים המקוריים שנכתבו לסדרה ובין היצירות של י.ס. באך, היידן, מוצרט ואחרים. ישנם גם קטעים היברידיים, למשל "אביב 1" שמהווה שילוב בין "האביב" המפורסם של אנטוניו ויואלדי ותבנית שחוזרת על עצמה שיצר מקס ריכטר. מעין קאבר (גירסת כיסוי) ל"אביב", שהוא קונספט מודרני לחלוטין.


פס הקול של "בריג'רטון" אינו מתיימר לייצג באופן נאמן את המוסיקה שנוגנה בתקופה ההיסטורית של הסדרה. בין היצירות, ניתן למצוא את סוויטת ג'אז מס' 2 והוואלס המפורסם פרי עטו של המלחין דימיטרי שוסטקוביץ' מהמאה ה-20. למרות שפס הקול אינו "תקופתי" הוא מייצג מוסיקה קלאסית, בעיקר בשל הסאונד שלו שכולל בעיקר הרכבי כלי קשת ופסנתר (בחלקו הפיאנו פורטה של התקופה הקלאסית, עליו נהגו לפרוט עלמות החן מהמעמד העליון).



המוסיקה לפסנתר

המוסיקה לפסנתר היחידה שמופיעה ברשימת ההשמעה של הסדרה בספוטיפיי היא של ל.ו. בטהובן וכוללת את הבגטלה פור אליז והפרק הראשון של הסונטה לאור הירח מס' 14. שני קטעים אלה הם המפורסמים ביותר. התפלאתי לא למצוא ברשימה קטעים אחרים שנוגנו על ידי מיס דפני בריג'רטון, הגיבורה הראשית מהעונה הראשונה. דפני נבחרה להיות הנערה המושלמת של העונה על ידי המלכה שרלוט. היא פסנתרנית מוכשרת ומנגנת היטב על הפיאנו – פורטה.


בפס הקול ניתן לשמוע בנגינתה של דפני קטעים מתוך יצירות מופת לפסנתר (מקלדת) מאת י.ס. באך, ו.א. מוצרט ול. ו. בטהובן. אתם מוזמנים להאזין ליצירות אלה ולזהות את השברירים שנוגנו בסדרה:


י.ס. באך הקונצ'רטו האיטלקי

הקונצ'רטו האיטלקי של באך בשלושה פרקים פורסם בשנת 1735. הפרק הראשון נכתב הרבה לפני כן, במתכונת של קונצ'רטו לתזמורת קשת (בדומה ל"עונות השנה" של ויואלדי). ליצירה זו ישנם ביצועים רבים בצ'מבלו ופסנתר.

אני מזמינה אתכם להאזין לביצוע הבלתי נשכח של הפסנתרן גלן גולד.

https://youtu.be/mQi-QODoxUk

ובצ'מבלו את הביצוע המיוחד של גוסטב לאונהרט משנת 1976. הצ'מבלו נבנה בהמבורג (גרמניה) בשנת 1728

https://youtu.be/8QOcsTDmnzI

תמונה של הצ'מבלו



הביצוע של "דפני" מבריג'רטון אינו נמצא ברשימת ההשמעה של ספוטיפיי, אך תוכלו להאזין לפתיחה של היצירה באחד מהפרקים הראשונים של העונה הראשונה.


ו.א. מוצרט הסונטה בדו מג'ור ק. 545

לפי מיטב זכרוני, חלקים מהפרק הראשון נוגנו בסדרה על ידי מבצע אחר והפרק האחרון על ידי דפני. זוהי הסונטה לפסנתר המפורסמת ביותר של מוצרט

מוצרט עצמו כתב בקטלוג של יצירותיו שהסונטה נועדה לתלמידים מתחילים. היצירה האלגנטית הזאת הופיעה בדפוס לראשונה בשנת 1805 (אחרי מותו של מוצרט). גם ליצירה זו ישנם ביצועים רבים. בחרתי עבורכם את הביצוע של הפסנתרנית הדגולה אליסיה דה להרוצ'ה מתקליט שיצא לאור בשנת 1978 בחברת דקה.

https://youtu.be/4o6leE4-lmM

ל.ו. בטהובן סונטת וולדשטיין בדו מג'ור (מס' 21)

בטהובן הלחין את הסונטה בשנת 1804. מאז ועד היום היא נחשבת לאחת היצירות היפות והמאתגרות ביותר ברפרטואר לפסנתר. הוא הקדיש אותה לידידו הרוזן לבית וולדשטיין.

אתם מוזמנים להאזין לביצוע של אחת הפסנתרניות האהובות עלי – מרתה ארחריץ'.

https://youtu.be/XcapJXaeOGw


פס הקול המקורי שחובר לסדרה – יוצרים ומבצעים בולטים וכמה דוגמאות

קוראים יקרים, אתם מוזמנים למצוא את פס הקול של הסדרה ולהיזכר בצלילים שמלווים אותה.

היוצר הבולט ביותר הוא כריס באוארס. אני משתפת אתכם בקטע רומנטי שלו מתוך היו טיוב. תיהנו!

https://youtu.be/bsy9UXFxx2I


יוצר נוסף שכבר הזכרתי בתחילת דברי הוא מקס ריכטר. תחילה אשתף אתכם עם "אביב 1":

https://youtu.be/J7r3vc4jb-0


מקס ריכטר יצר גם את פס הקול של הסדרה "טאבו" בכיכובו של טום הרדי. הסדרה עוסקת למעשה באותה תקופה של בריג'רטון, אך משקפת לונדון אפילה הרבה יותר.

להשוואה תאזינו לשתי דוגמאות מתוך פס הקול:

https://youtu.be/wjXi3ABlylI


הקטע הראשון בפס הקול של "ברג'רטון" בספוטיפיי בולט בקצביות שלו ומהווה שילוב של המוסיקה מהתקופה הקלאסית עם הפופ של ימינו. הנגינה של רביעיית המיתרים "ויטמין" סוחפת ומהנה. השיר נקרא "רוקדת לבדי" ונוצר בשיתוף פעולה של שני יוצרים: פטריק ינס ברגר ורובין מרים קרלסון. אתם מוזמנים להאזין:

https://open.spotify.com/track/0AhsYyKYi2J6w9rqP93DSe?si=b1f19a3b59534a95


הקטע השני הוא יותר לירי מהראשון ומנוגן אף הוא על ידי רביעיית מיתרים (מידנייט). הקטע נוצר בשיתוף פעולה של צוות די גדול, שכולל שישה יוצרים. אתם מוזמנים להתענג ולהיזכר בסדרה: https://open.spotify.com/track/0AhsYyKYi2J6w9rqP93DSe?si=dd6d0dc17803420c


הרכב נוסף שמככב ב"בריג'רטון" הוא רביעיית המיתרים דואומו. תאזינו בבקשה לשני קטעים בביצועם"

https://youtu.be/G5lcsPH4Xz8

https://open.spotify.com/track/6eZXxcFFDaAcAli6LsEJdF?si=4e222cbe27c14c2b


נסיים בקטע מיוחד בליווי רביעיית דואומו, רביעיית קרומה ורביעיית פיט עם הזמרת, המשוררת והשחקנית הקנדית הידועה - אלניס מוריסט שחיברה את המוסיקה ביחד עם גלן בלרד.

https://open.spotify.com/track/6NdaAfnKGJ5Z7KFrhHrYr2?si=afdb53b5c6bd4959

מוסיקה מקסימה ונוגעת ללב. יתכן שתצטרכו להוריד אפליקציה חינמית של ספוטיפיי. תהנו!

תמונה של אלניס מוריסט





30 צפיות0 תגובות
bottom of page