ד"ר מרגו סטרומזה-אוזן (טור קבוע) | למראית ה- Déjà-vu
מרצה לאמנות באוניברסיטה הפתוחה ובמכללת אחווה. עוסקת במחקריה באמנות הרנסנס, בימי הביניים המאוחרים, בלימודי נשים ובאיורי תפילות. נשואה ואם לשלושה ילדים. מתגוררת ביישוב קציר. בשנים האחרונות מנהלת בין יתר עיסוקיה בלוג בנושא אמנות על היבטיה השונים: http://drmargoart.bloger.co.il
מלאכת הרכבת הממשלה

ג'יימס אנסור, כניסת ישו לבריסל ב- 1889, 1888, שמן על בד, 430ס"מ* 252 ס"מ השבוע זכינו לשני נאומים חוצבי להבות של הבניימינים. אילו לא היה זה כה עצוב, מכעיס, מקומם ומייאש, אולי הייתי יכולה לצחוק. הציור של אנסור משתמש באירוע היסטורי כניסתו של ישו לירושלים בשבוע לפני חג הפסח כמסופר בברית החדשה: "וְרֹב הֶהָמוֹן פָּרְשׂוֹּ אֶת־בִּגְדֵיהֶם עַל־הַדָּרֶךְ וְאֲחֵרִים כָּרְתוּ סְעִיפֵי עֵצִים וַיִּשְׁטָחוּם עַל־הַדָּרֶךְ׃ וַהֲמוֹן הָעָם הָהֹלְכִים לְפָנָיו וְאַחֲרָיו קָרְאוּ לֵאמֹר הוֹשַׁע־נָא לְבֶן־דָּוִד בָּרוּךְ הַבָּא בְּשֵׁם יְהוָֹה הוֹשַׁע־נָא בַּמְּרוֹמִים׃" (מתי כא, 9-8), אך אירוע זה מדומיין בעתידו של אנסור, כאילו ציפה הצייר לישועה שישו עתיד להביא.
זוהי ביקורת חברתית דיסטופית על בריסל בסוף המאה ה- 19, חברה שטחו עיניה מלראות את האור. האור היה האמצעי החשוב ביותר בעבודתו האמנותית של אנסור, אך בציור זה אנסור מתייחס לאור גם כמטאפורה - האור שהביא ישו לעולם. אך היכן ישו הנכנס לבריסל? הוא מתואר אי שם באמצע הציור במישור האחורי, רכוב על חמורו, אובד בהמון שחלקו עוטה מסכות, רודף שעשועים ותענוגות יחד עם הבישוף במרכז מקדימה והמרקיז דה סאד בצדודית בפינה הימנית. על הבמה עומדים מנהיגיהם שהם לא יותר מאשר ליצנים במקרה הטוב. נדמה שאנסור ידע שגם ישו לא יביא את האור.
הציור של אנסור, כניסתו של ישו לבריסל בשנת 1889, נחשב לציור הידוע ביותר שלו. אנסור ביקש להציגו בתערוכה של קבוצת אמנים אוונגרדיים מיד לאחר השלמתו, אך אלה דחו אותו (תנחשו למה) והוא נשמר בסטודיו שלו למעלה מ- 40 שנה. ב- 1987 נרכש הציור בידי מוזיאון גטי בלוס אנג'לס, שם הוא מוצג.